תופעה נפוצה בקרב האוכלוסייה המבוגרת היא של כאבים ואי נוחות באזור הירך. תלונה זו מתגברת בשכיחותה ככל שאנשים מתקדמים בשנים, במיוחד לאחר הגיעם לגיל הזהב.
התהליך הטבעי של ההזדקנות מביא עמו שורה של שינויים גופניים המובילים לעלייה בתחושות אלו. בין הגורמים ניתן למנות שחיקה הדרגתית של רקמות סחוס, היחלשות מערכת השרירים, דילול העצם, שינויים בתנועה ובעמידה, וכן עלייה בתהליכים דלקתיים בגוף.
למעשה, ישנן מספר סיבות עיקריות לכך שכאבי ירך הופכים לשכיחים יותר ככל שאנו מתבגרים, ושיטות שונות לטיפול ולטפל בהם.
איך אפשר להפחית כאבים בירך?
בגיל המבוגר, שמירה על בריאות מפרקי הירך היא משימה חשובה המצריכה גישה רב-תחומית. ראשית, חשוב לשמור על משקל גוף תקין, שכן עודף משקל מעמיס לחץ מיותר על מפרקי הירך, מה שעלול להאיץ את בלאי הסחוס ולהגביר את הסיכון לכאבים.
שנית, חשוב לשלב בשגרה היומית פעילות גופנית מתונה ובעלת השפעה נמוכה על המפרקים. פעילויות כמו שחייה, רכיבה על אופניים או הליכה בקצב נוח, מסייעות לשמור על גמישות המפרקים ומחזקות את השרירים התומכים בהם, מבלי ליצור עומס מופרז.
תזונה נכונה אף היא יכולה לסייע בשמירה על בריאות העצמות והמפרקים. דיאטה עשירה בסידן (הנמצא בחלב ומוצריו, בירקות ירוקים ובדגים מסוימים) ובוויטמין D (שניתן לקבל מחשיפה מבוקרת לשמש, ממזונות מועשרים או מתוספי תזונה בהתייעצות עם רופא) תורמת לחיזוק העצמות ומפחיתה את הסיכון לאוסטיאופורוזיס, מצב העלול להגביר את הסיכון לשברים באזור הירך.
מניעת נפילות היא דרך חשובה נוספת. זה כולל ארגון הבית כך שיהיה בטוח יותר להתנייד בו – הסרת מכשולים, התקנת מאחזי יד במקומות אסטרטגיים, שימוש בשטיחים מונעי החלקה, ותאורה מספקת. במידת הצורך, שימוש באביזרי עזר כמו מקל הליכה או הליכון יכול לספק יציבות נוספת ולמנוע נפילות.
בנוסף, ביצוע תרגילי מתיחה יומיים יכול לתרום רבות לשמירה על גמישות מפרקי הירך ולהפחתת הסיכון לכאבים. מתיחות עדינות, המבוצעות בהדרכת מקצועית מתאימה, יכולות לשפר את טווח התנועה של המפרק ולהקל על תחושת הנוקשות שלעתים מתפתחת עם הגיל.
מה עושים עם כאבים בירך בגיל השלישי?
כאשר מופיעים כאבים בירך, ישנן דרכים מגוונות להתמודד עם הבעיה. ניתן להיעזר במומחי בריאות כמו פיזיותרפיסטים שיתאימו תוכנית אימונים אישית לחיזוק השרירים והגדלת טווח התנועה. במקביל, רופא יכול לרשום תרופות להקלה על הכאב והדלקת. שיטות ביתיות כמו מריחת חום או קור על האזור הכואב עשויות גם הן לסייע.
לעיתים, שינויים באורח החיים כמו הפחתה במשקל או שימוש באביזרי עזר לניידות יכולים להקל משמעותית על העומס במפרק. טיפולים משלימים דוגמת דיקור או עיסוי מהווים אפשרות נוספת עבור חלק מהסובלים מכאבי ירך.
כמו כן, טיפול IDD – גישה חדשנית לטיפול בכאבים המציעה פתרון ללא צורך בהליכים פולשניים. שיטה זו מתבססת על טכנולוגיה מתקדמת של מתיחה ממוחשבת של עמוד השדרה, המותאמת באופן אישי לכל מטופל.
בניגוד לשיטות מסורתיות כמו ניתוחים או זריקות, טיפול IDD הוא עדין, בטוח ומדויק. היתרון הגדול הוא שהוא מאפשר למטופלים לחזור לאורח חיים פעיל ובריא ללא סיכונים הכרוכים בהתערבויות כירורגיות.
במקרים מסוימים ייתכן שיהיה צורך לשקול התערבות כירורגית. מצבים כמו דלקת מפרקים מתקדמת, שברים, או פגיעות מבניות במפרק עשויים להצריך ניתוח. האפשרויות הכירורגיות כוללות החלפה מלאה של מפרק הירך, שיקום חלקי של המפרק, או הליכים זעיר-פולשניים.
בכל אופן, ההחלטה על ניתוח מתקבלת לאחר הערכה מקיפה של מצב המטופל והשפעת הכאב על איכות חייו.